Projekt Partnerski
Leonardo da Vinci – „Hospitality Counts!”
Centrum Kształcenia Ustawicznego bierze udział w Projekcie Partnerskim Leonardo da Vinci – „Hospitality Counts!”.
Więcej informacji o projekcie…
Zakończenie projektu „Hospitality Counts!” 23.04.2015 r.
23 kwietnia 2015 roku, w siedzibie Centrum Kształcenia Ustawicznego zakończono kurs kwalifikacyjny w zawodzie kucharz, realizowany w ramach Programu Leonardo da Vinci, Projekt „Hospitality Counts!” oparty o założenia „TTT – Train the Trainer”, czyli dzieleniu się wiedzą i doświadczeniami kadry nauczycielskiej.
W spotkaniu uczestniczyli partnerzy z Holandii, reprezentujący ROC Mondriaan z Hagi: Ine Alberts, Marian Crone, Fred Kliengeman i z Niemiec, reprezentujący Berufskolleg Ehrenfeld (BKE) z Kolonii: Folene Nannen-Gethmann, Bende Altinay, zaproszeni goście (przedstawiciel kuratorium, Urzędu Miasta, Urzędu Pracy, nauczyciele, słuchacze kończący kurs i ich bliscy).
Gości powitała Pani Dyrektor CKU – Krystyna Łabędzka, która przedstawiła ideę projektu.
Następnie, kierownik projektu – Anna Betlej omówiła przebieg realizacji „Hospitality Counts!”, trwającego od września 2013 r. do kwietnia 2015 r.
Głos zabrali również:
- koordynator projektu – Fred Kliengeman
- przedstawicielka partnera – niemieckiego Folene Nannen-Gethmann
- przedstawiciel kuratorium – Mariusz Maziarz
- przedstawiciel Urzędu Miasta-Grzegorz Grzybczyk
- przedstawiciele słuchaczy biorących udział w realizowanym projekcie
Na zakończenie zostały wręczone słuchaczom dyplomy ukończenia kursu i certyfikaty jakości.
Po uroczystym zakończeniu kursu odbyło się podsumowanie projektu.
Półmetek projektu „Hospitality Counts!” 12.02.2015 r.
W Krakowie zorganizowano spotkanie partnerskie, w którym udział wzięli partnerzy z Holandii (2 osoby) i partnerzy z Niemiec (2 osoby). Po podsumowaniu przebiegu projektu (załączona prezentacja), odbyły się wizyty w miejscach takich jak:
- Hotel „Chopin”
- Hotel „Park In by Radisson”
- Restauracja „Wierzynek”
- Restauracja „Oberża Sąsiadów”
oraz spotkania z pracodawcami i słuchaczami uczestniczącymi w projekcie.
Zobacz prezentację
Ustalono termin spotkania kończącego program na 23.04.2015 roku, połączonego z wręczeniem świadectw ukończenia szkolenia dla słuchaczy biorących udział w kursie.
Pierwsze zajęcia 1.12.2014 r.
Ruszamy z kursem – szkolenie z zakresu BHP.
Spotkanie rekrutowanych z przedstawicielami pracodawców 27.11.2014 r.
Spotkanie rekrutowanych z przedstawicielami pracodawców, rozmowy kwalifikacyjne, przydział słuchaczy na praktyki do poszczególnych zakładów gastronomicznych i hoteli.
Nazwa zakładu gastronomicznego, hoteluLiczba przydzielonych słuchaczy
Hotel Park Inn by Radisson | 5 |
Hotel Chopin | 5 |
Restauracja „Wierzynek” | 5 |
Restauracja „Oberża Sąsiadów” | 3 |
Restauracja „Hawełeka” | 2 |
Pozostali pracodawcy | 4 |
W spotkaniu i rozmowach uczestniczył koordynator programu „Hospitality Counts” z Holandii, ze szkoły ROC Mondriaan – Pan Fred Klingeman.
Proces rekrutacji X – XI.2014 r.
Proces rekrutacji na kurs kwalifikacyjny w zawodzie kucharz, w ramach realizowanego Projektu Partnerskiego Leonardo da Vinci – „Hospitality Counts”.
W dniach 21.09 – 27.09. 2014 r.
Wyjazd nauczycieli przedmiotów zawodowych i 2 przedstawicieli hoteli do Hagi i Koloni, w celu szkolenia w ROC Mondriaan Haga oraz Berufskolleg Ehrenfeld (BKE) z Kolonii w ramach programu „Hospitality Counts!”
Konferencja w dniu 26.05.2014 r. w Krakowie z przedstawicielami firm, przedstawienie idei szkolenia „TTT – Train the Trainer”.
- Omówienie organizacji procesu rekrutacji słuchaczy.
- Przedstawienie obecnym przygotowanego programu kursu kwalifikacyjnego dla kucharza i opracowanego wzoru dzienniczka praktyk dla słuchaczy.
Spotkanie w Krakowie w dniach 11.03. – 14.03.2014 r.
- Omówienie zasad tworzenia programów dla kursów zawodowych
- ustalenie harmonogramów prac koniecznych do realizacji przed następnym spotkaniem (opracowanie programów nauczania na kurs kwalifikacyjny w zawodzie kucharz z uwzględnieniem potrzeb pracodawców i wzoru dzienniczka praktyk dla słuchaczy).
- Wizyta w hotelach, restauracjach chętnych do udziału w projekcje.
Hotel/restauracja | Ilość osób przyjętych na szkolenie |
Adres |
Hotel Chopin | 5 | Ul. Przy Rondzie 2 |
Hotel Park Inn by Radisson | 4 | Ul. Monte Cassino 2 |
Hotel Swing | 4 | Ul. Dobrego Pasterza |
Restauracja Oberża Sąsiadów | 4 | Ul.Miodowa 25 |
Restauracja Wierzynek | 2 | Rynek Główny 15 |
Restauracja Hawełek | 2 | ul. Rynek Główny 34 |
Spotkanie w Kolonii w dniach 16.12. – 19.12.2013 r.
- Dalsze porównanie systemów edukacji w Holandii, Niemczech, Polsce.
- Wizyty w zakładach pracy gdzie uczniowie odbywają praktyki zawodowe.
- Wymiana informacji dotyczących budowania relacji partnerskich z pracodawcami i ich współpracy ze szkołą.
- Przedstawienie platformy Moodle zainstalowanej dla projektu w CKU w Krakowie.
- Dyskusja nad modelem nauczania adekwatnym dla polskiego rynku pracy (1 dzień nauki w CKU, 4 dni praktyki w restauracjach) oraz możliwości zdawania egzaminów kwalifikacyjnych przez słuchaczy.
Spotkanie w Hadze w dniach 12.11.2013 r. do 15.11.2013 r. z partnerami programu.
- Porównanie przez uczestników biorących udział w Programie systemów edukacji opartej na pracy.
- Wizyty w firmach (hotelach, restauracjach), w których słuchacze ROC Mondriaan Haga odbywają praktyczną naukę zawodu.
- Planowanie pracy w projekcje.